1. Anasayfa
  2. İnternet

Teknolojik terimler ve anlamları nedir?

Teknolojik terimler ve anlamları nedir?
0

Teknolojik terimler ve anlamları nedir? Adsl nedir? Adobe Acrobat nedir? Analog nedir? Yardımcı teknoloji nedir? Ek dosya nedir? Arka uç nedir? Geriye uyumlu nedir? Bant genişliği nedir? Bit nedir? Bluetooth nedir? Genişbant nedir? Tarayıcı nedir? Yonga nedir?

A-Z’ye teknolojik terimler ve anlamları

Günümüzde birçok teknolojik terim kullanırız fakat bunların ne anlama geldiğini çoğu zaman sorgulamayız. Bugün sizlere teknolojik terimler ve anlamları hakkında bir kaç ipucu vereceğiz.

İlk olarak Adobe Acrobat nedir? ile başlıyoruz.

Adobe Acrobat nedir?

Acrobat Reader, bir PDF belgesini görüntülemenizi sağlayan bir yazılımdır (görülebilen ancak değiştirilemeyen bir belge). Adobe resmi internet sayfası üzerinden indirilebilir.

ADSL

Asimetrik sayısal abone hattı (ADSL), internete bağlanmak için kullanılan bir tür dijital abone hattı (DSL) geniş bant teknolojisidir. Yüksek hızlı veri iletişimi sağlamak için standart telefon hatları kullanır (saniyede 24 megabayt’a kadar).

VDSL

VDSL? ADSL’de olduğu gibi frekans bölmeli çoğullama uygulamakta, transmisyon hızları aynı ise simetrik olarak da çalışabilmektedir. 100 Mbps’ye kadar uzanan bir bant genişliği sunabilir. ADSL erişimin daha hızlısı olarak tanımlanır.

Teknolojik terimler ve anlamları nedir? Adsl nedir? Adobe Acrobat nedir? Analog nedir? Yardımcı teknoloji nedir? Ek dosya nedir? Arka uç nedir? Geriye uyumlu nedir? Bant genişliği nedir? Bit nedir? Bluetooth nedir? Genişbant nedir? Tarayıcı nedir? Yonga nedir?

Analog

Analog, verilerin aktarılmasında kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Standart sabit telefonlarda analog teknoloji kullanılmaktadır. Daha fazla kalite ve veri aktarım hızı sağlayan dijital teknolojiden farklıdır.

Yardımcı teknoloji

Yardımcı teknoloji, engelli kişilerin işlevsel yeteneklerini desteklemek ve iyileştirmek için hareket eden herhangi bir yazılım veya donanımı ifade eder. Örnekler arasında tekerlekli sandalyeler, protezler, ses-metin teknolojisi ve metin-konuşma teknolojisi bulunmaktadır.

Ek dosya

Bir ek, bir e-posta mesajıyla gönderilen bir belgedir. Bu şekilde birçok dosya tipi gönderilebilir (örneğin, Word belgeleri, PDF’ler, Excel dosyaları, JPEG’ler). Büyük dosyaların eklenmesi konusunda dikkatli olun çünkü bunlar, alıcının indirmesi için çok zaman alabilir. Büyük bir dosyanız varsa, dosyayı eklemeden önce Winzip gibi bir yazılımı kullanarak dosyayı sıkıştırmak iyi bir uygulama olarak kabul edilir.

Arka uç

Arka uç, kullanıcıya açık olmayan temel bir görevi yerine getiren bir uygulamanın parçasını ifade eder.

Geriye uyumlu

Yazılım geriye dönük uyumluysa, aynı yazılımın önceki (yenilenmiş) sürümleriyle uyumludur. Örneğin, Word 2010 Microsoft sözcük işleme programı, aynı programın 2003 sürümünde oluşturulan dosyaları okuyabilir, bu yüzden geriye dönük olarak uyumludur.

Bant genişliği

Bant genişliği, genellikle saniye cinsinden ölçülen belirli bir zamanda bir iletişim yoluna gidebilen maksimum veri miktarını ifade eder.

Bit
Bir bit (ikili rakam için kısa), hesaplamadaki en küçük ölçüm birimidir. 8 bit 1 bayt oluşturur.

Bluetooth
Bluetooth, kabloları değiştirmeyi amaçlayan bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Cep telefonları, tabletler, kulaklıklar veya tıbbi cihazlar gibi iki veya daha fazla Bluetooth uyumlu cihaz arasında kısa menzilli bağlantılar sağlar.

Yer imi
Yer imi belirli bir Web sayfasının kaydedilmiş bir bağlantısıdır. Microsoft Internet Explorer, yer imlerini “sık kullanılanlar” olarak tanımlar.

Boole operatörleri
Çoğu arama motoru (ör. Google) aramanızı sınırlandırmanıza veya “ve”, “veya” ve “değil” gibi sözcükleri kullanarak daha belirgin hale getirmenizi sağlar. Bu kelimeler, mantıksal terimler olarak kökeni nedeniyle boole operatörleri olarak bilinir.

Önyükleme (yeniden önyükleme)

Önyükleme (veya yeniden önyükleme) için bilgisayardaki işletim sistemini yüklemek ve yeniden başlatmaktır. Bilgisayarı başlattığını düşün. Windows’da CTRL ve ALT ve DEL tuş bileşimlerini “yumuşak” bir önyükleme olarak kullanabilirsiniz. Bu, bilgisayarı tamamen kapatıp tekrar açmak yerine yeniden başlatmanız anlamına gelir; bu da bilgisayarınızın bazı koşullarında bilgisayarınızın sabit diskine zarar verebilir.

Geri sıçrama

Gönderilemeyen ve göndericiye bir hata bildirimi gönderilemeyen bir e-posta iletisinin “geri dönüş” olduğu söylenir. Böyle bir hata bildirimi alırsanız, adresi doğru yazdığınızdan emin olun.

Genişbant

Geniş bant, tek bir telin aynı anda birden fazla sinyal tipini taşıyabileceği bir iletişim teknolojisidir. örneğin, ses ve video. Kablo TV, geniş bant veri iletimini kullanan bir teknolojidir.

Tarayıcı

Web’de gezinmenizi sağlayan bir yazılım programı. Popüler web tarayıcıları Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge ve Internet Explorer içerir.

Teknolojik terimler ve anlamları nedir? Adsl nedir? Adobe Acrobat nedir? Analog nedir? Yardımcı teknoloji nedir? Ek dosya nedir? Arka uç nedir? Geriye uyumlu nedir? Bant genişliği nedir? Bit nedir? Bluetooth nedir? Genişbant nedir? Tarayıcı nedir? Yonga nedir?

Önbellek (Cache)

Bir web sayfasını indirdiğinizde (okuduğunuzda), veriler “önbelleğe alınır”, yani bilgisayarda geçici olarak saklanır. Bu sayfayı bir dahaki sefere, dosyayı web sunucusundan istemek yerine, web tarayıcınız sadece önbellekten erişir, böylece sayfa hızlı bir şekilde yüklenir. Bunun dezavantajı, önbelleğe alınmış web sayfası genellikle güncellenirse, en son sürümü kaçırırsınız. Gördüğünüz web sayfasının en yeni sürüm olmadığını düşünüyorsanız, tarayıcınızdaki “yenileme” düğmesini kullanın.

CAD
Bilgisayar destekli tasarım (CAD), kullanıcıların 2D ve 3D tasarım ve modelleme oluşturmasına olanak veren bir yazılım türüdür. CAD, teknik çizimler yapmak için mimarlar, mühendisler, sanatçılar ve diğer profesyoneller tarafından kullanılır.

Yonga

Bir çip, bilgisayarınızı çalıştıran birçok işlevi ve hesaplamayı gerçekleştiren bir mikroişlemcidir. Bilgisayarınızın yongasına ayrıca CPU (Merkezi İşlem Birimi) veya işlemci denir.

Bulut bilişim
Bulut bilişim, başka bir sabit sürücü yerine internet üzerinden veri ve programların saklanması ve erişilmesi anlamına gelir. Bulut hizmetlerine örnek olarak iCloud, Google Cloud ve Dropbox dahildir.

İçerik nedir?, İşlemci nedir, Siber güvenlik nedir? Siber suç nedir, Domain nedir, E-posta nedir, FTP nedir?

Sıkıştırma
Sıkıştırma, bir dosyanın boyutunun azaltılmasıdır. Sıkıştırılmış dosyalar daha az bellek alır ve internet üzerinden daha hızlı indirilebilir veya gönderilebilir.

içerik
İçerik, tasarım ve yapının aksine bir web sitesinin metin ve bilgisini ifade eder.

İşlemci
Merkezi işlem birimi (CPU) bilgisayarınızın arkasındaki beyinlerdir. CPU, programları çalıştıran hesaplamaları ve görevleri gerçekleştirmekten sorumludur. Bir CPU’nun hızı ne kadar yüksekse, CPU daha hızlı hesaplamalar ve görevler üstlenir.

Siber Suç
Siber suç, bir bilgisayar üzerinde üstlenilen (ya da büyük ölçüde dayanan) herhangi bir yasadışı faaliyettir. Ağ saldırıları, kimlik hırsızlığı ve bilgisayar virüslerinin yayılması dahil olmak üzere binlerce türde siber suç var.

Siber güvenlik

Siber güvenlik, bilgisayarınızı, aygıtınızı veya ağınızı siber suçlardan korumak için tasarlanmış önlemleri ifade eder. Bu, istenmeyen ve yetkisiz erişimlerin, değişikliklerin ve hasarların önlenmesini içerir.

Aygıt sürücüsü
Bir aygıt sürücüsü, bir yazıcı veya tarayıcı gibi bir çevre aygıtının PC’nize bağlanmasını sağlayan küçük bir programdır.

Domain
Etki alanı, bir ağda bir birim olarak yönetilen bir bilgisayar kümesidir.

İndirme
İndirme, kullanıcıların yazılım veya diğer dosyaları Internet üzerinden uzaktaki bir bilgisayardan kendi bilgisayarlarına erişme ve kaydetme yöntemidir.

DV
DV dijital video anlamına gelir.

E-posta

E-posta veya elektronik posta, internet üzerinden mesaj göndermenin bir yoludur. Popüler e-posta programları Outlook, Mozilla Thunderbird, Gmail ve Yahoo Mail içerir.

Şifreleme
Şifreleme, elektronik verileri, yetkisiz taraflarca kolayca anlaşılamayacak şekilde tanınamayan veya şifrelenmiş bir biçime dönüştürme işlemidir.

Ethernet
Ethernet, bilgisayarları kablolu bir bağlantıyla bir ağa bağlamanın en yaygın yoludur. Birden fazla cihaz bağlamak için basit bir arayüz sağlayan bir tür yerel alan ağı (LAN) teknolojisidir.

Firewall (Güvenlik)
Güvenlik duvarı, güvenilen bilgisayar sistemlerini ve ağları dış bağlantılar ve Internet gibi güvenilir olmayan ağlardan korumak için bir güvenlik sistemi görevi gören bir engeldir.

FTP
Dosya aktarım protokolü (FTP), dosyaları bir ana bilgisayardan başka bir ana bilgisayara aktarmak için yaygın bir yöntemdir.

Geçit (Gateway)
Diğer ağlarla birbirine bağlanan bir ağ içindeki bir nokta.

GIF
Grafik değişim formatı (GIF) bir grafik dosya formatıdır. GIF dosyaları sıkıştırıldığı için, bir ağ üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde iletilebilirler. GIF, İnternet’teki ana grafik formatlarından biridir.

Hard disk
Bir bilgisayarın bilgi depoladığı fiziksel uygulama – uygulamalar ve dosyalar – sabit disk sürücüsü (HDD) olarak bilinir. HDD ne kadar büyükse, depolayabileceği daha fazla veri.

Ana sayfa
Bir İnternet tarayıcısının ilk açtığı sayfa. Genellikle bir kuruluşun veya bireyin web sitesinin başlangıç ​​noktasıdır.

HTML
Hiper metin biçimlendirme dili (HTML), dünya çapında web’de görüntülenmek üzere dosyalara yerleştirilmiş bir dizi semboldür. Semboller, web tarayıcılarına kelimeleri ve resimleri nasıl görüntüleyeceğini belirtir – örneğin hangi renk, yazı tipi ve kullanılacak yazı tipi – ve bunu, dünya çapında web üzerindeki köprülere diğer web sayfalarına bağlamak için yönlendirir.

internet
Farklı konumlardaki bilgisayarların bilgi alışverişinde bulunmasını sağlayan birbirine bağlı ağlar kümesi. İnternet, dünya çapında web, elektronik posta, dosya aktarım protokolü (FTP), sohbet ve ağlara ve bilgisayarlara uzaktan erişim gibi hizmetleri içerir.

ISS
İnternet servis sağlayıcısı (ISP), internete erişim sağlayan bir şirkettir. Avustralya’da yaygın olarak kullanılan İSS’ler Bigpond, iinet ve Dodo’dur.

intranet
Bir intranet temel olarak bir kuruluşa veya gruba özgü özel, dahili bir internet.

Java
Java, istemci-sunucu web uygulamalarının geliştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir.

JPEG
JPEG, JPEG olarak bilinen dosya formatını oluşturan komite olan Joint Photographic Experts Group’u temsil ediyor. Format, dünya çapında web üzerinde görüntülenen fotoğraflar için yaygın olarak kullanılır.

LAN
Yerel alan ağı (LAN), genellikle ev veya ofis binası gibi sınırlı bir coğrafi bölgede bulunan ortak bir iletişim hattını ve kablosuz bağlantıyı paylaşan bilgisayarları ve diğer cihazları birbirine bağlayan bir sistemdir.

Malware
Kötü amaçlı yazılımlar için “Kötü amaçlı yazılım” kısadır. Diğer bilgisayarlara zarar vermek için geliştirilmiş bir yazılım programını ifade eder. Kötü amaçlı yazılım türleri arasında virüsler, solucanlar ve casus yazılımlar bulunur.

Megabyte
Bilgisayar işlemcisi depolama ve gerçek ve sanal bellek bir ölçü. Bir megabayt (Mb), 20 güç baytının 2’si veya ondalık gösterimdeki 1,048,576 bayttır.

Megahertz
Megahertz, bir bilgisayar işlemcisinin hızını ölçmek için kullanılan birimdir (örn. 2.8Ghz)

Modem
Modem, bilgisayarların birbirleriyle normal telefon hatları üzerinden bilgi aktarmalarını sağlayan bir cihazdır.

İnternet üzerinden (Online )
Bir bilgisayar (veya bilgisayar kullanıcısı) çevrimiçiyse, şu anda bir ağa veya Internet’e bağlı. Çevrimiçi ayrıca internette bulunan kaynaklar ve hizmetler anlamına gelir – örneğin çevrimiçi bankacılık, çevrimiçi sözlük.

İşletim sistemi
Bir işletim sistemi (OS), tüm bilgisayar işlemlerini yöneten ve programların ve uygulamaların çalışmasına izin veren bir yazılımdır. En göze çarpan işletim sistemi Microsoft Windows. Diğerleri Mac OS X ve Linux içerir.

PDF
Taşınabilir belge formatı (PDF), Adobe Systems Inc. tarafından oluşturulan bir dosya türüdür. PDF’ler Adobe Acrobat Reader veya başka bir PDF okuyucu adlı ücretsiz bir yazılım kullanılarak okunabilir.

Kimlik Avı
Kimlik avı, failin, banka veya e-posta servis sağlayıcısı gibi meşru bir hizmet veya saygın bir şirketten gelmiş gibi görünen e-postaları gönderdiği bir tür e-posta sahtekarlığıdır. Bu e-postalar, alıcıların finansal avantajları için kullanabilecekleri gizli bilgileri ortaya koymaları için cazip hale getirmeyi amaçlamaktadır – örneğin, çevrimiçi bankacılık giriş bilgileri ve şifreler.

Eklenti
Bir yazılım eklentisi, bir yazılım programının işlevselliğini artıran bir bileşendir.

POP
Postane protokolü (POP), Internet servis sağlayıcınız (ISS) tarafından e-postaları işlemek için kullanılan bir İnternet protokolüdür. Bir POP hesabı bir e-posta hesabıdır.

PPM
Dakika başına sayfa (PPM) genellikle bir yazıcının hızını ifade eder.

İşlemci
İşlemci, bilgisayarınızın beynidir. Programları çalıştıran hesaplamalar ve görevler yapmaktan sorumludur. İşlemci ne kadar hızlı olursa, bilgisayar çalışır.

Protokol
Protokol, bilgisayarların ve diğer cihazların birbirleriyle iletişim kurarken kullandıkları standart veya kurallardır.

Veri deposu
Rastgele erişim belleği (RAM) genellikle bir bilgisayarın “bellek” olarak adlandırılır – programlar tarafından kullanılan bilgileri depolar. Genellikle, bilgisayarınızın RAM’i ne kadar büyük olursa, o kadar çok program yavaş yavaş bir anda çalışabilir.

Ram

Salt okunur dosya düzenlenemez, değiştirilemez veya silinemez.

ROM
ROM salt okunur bellek anlamına gelir. Bir bilgisayar tarafından değiştirilemeyen bir bilgisayarın belleğinin parçasıdır. Bilgisayarın kapalıyken bile ROM içeriği kalır.

SAAS
SAAS, bir hizmet olarak yazılım anlamına gelir. Yazılım uygulamalarının merkezi olarak barındırıldığı ve bir abonelik esasına göre lisanslandığı bir yazılım dağıtım modelidir.

Arama motoru
Bir arama motoru, bir bilgisayar kullanıcısının internetteki bilgileri aramasını sağlar. Dosyaların, anahtar kelimelerin veya dosyaların tam metninin başlıkları temelinde veritabanlarının veya Internet sitelerinin dizinlerini oluşturan bir yazılım türüdür. En popüler arama motorları Google.com.au , Yahoo.com.au ve Bing.com.au’dır .

SSL
SSL veya güvenli yuva katmanı, İnternet kullanıcılarının Internet üzerinden şifreli mesajlar göndermesine izin veren bir protokoldür. Genellikle gizli bilgi iletirken kullanılır (örneğin kişisel veriler veya kredi kartı bilgileri). “Https” ile başlayan bir web adresi, bir SSL bağlantısının kullanımda olduğunu gösterir.

SEO
SEO veya arama motoru optimizasyonu, arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek için bir web sitesinin belirli yönlerine ayarlamalar yapma pratiğidir.

Sunucu
Sunucu, veri, e-posta, dosya aktarımı ve diğer bilgisayarlardan gelen diğer ağ hizmetlerine yönelik istekleri işleyen bir bilgisayardır.

Spam (İstenmeyen)

Spam, pazarlama amaçlı gönderilen istenmeyen e-posta mesajlarını ifade eder.

Unzip
Bir zip dosyasını açmak için sıkıştırılmış dosyaları ayıklayıp sıkıştırmak gerekir. E-posta ile bir zip dosyası gönderilirse, içindeki dosyalara erişebilmeniz için dosyayı açmanız gerekir.

URL
Bir URL (benzersiz kaynak konum belirleyici) veya web adresi, belirli bir web sitesine veya Internet’teki başka bir kaynağa erişmek için tarayıcıya yazdığınız karakter dizisidir. (ör. http://www.ourcommunity.com.au)

Viral
Bir çevrimiçi video, fotoğraf veya makale “viral” gider, kısa bir süre içinde popülerlik ani bir artış yaşar.

Virüs
Virüs, hasara neden olmak için diğer programlamaya yerleştirilmiş bir programlama kodu parçasıdır. Virüsler birçok biçimde gönderilebilir, ancak genellikle açıldığında verileri silebilir veya sabit diskinize zarar verebilir. Bazı virüsler e-posta sisteminize girebilir ve kendilerini kişiler listenizdeki diğer kişilere gönderebilir.

WEP
Kabloluya eşdeğer gizlilik (WEP), wi-fi ağlarında kullanılan bir güvenlik protokolüdür. Normal bir kablolu LAN’a benzer bir güvenlik seviyesine sahip bir kablosuz yerel alan ağı (LAN) sağlamak için tasarlanmıştır. WEP güvenli ağlar genellikle parolalarla korunur. (Ayrıca bakınız WAP.)

Kablosuz internet
Wi-Fi, bilgisayarların ve diğer cihazların kablosuz sinyal üzerinden iletişim kurmasını sağlayan bir teknolojidir. Esas olarak, telefon kablolarına takmadan internette gezinebileceğiniz anlamına gelir.

WPA
Wi-Fi korumalı erişim (WPA), wi-fi ağlarında kullanılan bir güvenlik protokolüdür. Daha sofistike veri şifreleme ile daha fazla koruma sağladığı için WEP üzerinde bir gelişme.

Zip
Dosyaları ziplemek, WinZip gibi bir programı kullanarak bunları arşivlemek ve daha küçük boyutlu bir dosyaya sıkıştırmaktır. Dosyaları e-posta ile göndermeden önce daha küçük hale getirmenin kullanışlı bir yoludur.

Teknolojiyi yakından takip eden, sürekli yeni ürünlerin takibinde olan yaklaşık olarak 10 yıldır bu alanda kendini geliştirmiş. Amacım kullanıcıların karşılaşmış oldukları problemlerin çözümünü sağlayarak, paylaşmaktır.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.